4e Leerdams Filmfestival: Oscarwinnaars

Film
Datum: zo 14 jan 2018 13:00

Het regent Oscars tijdens het 4e Leerdams Filmfestival in GO. Tijdens het filmfestival draaien we drie films die tijdens de 89e Oscaruitreiking in 2017 in de prijzen zijn gevallen en die u dus gezien moet hebben!

Manchester by the Sea: 

6 nominaties, 2 gewonnen
winnaar 'Beste Acteur': Casey Affleck
winnaar 'Beste Originele Scenario: Kenneth Lonergan

Manchester by the Sea vertelt het verhaal van de familie Chandler, een arbeidersgezin uit Massachusetts. Nadat zijn oudere broer Joe plotseling komt te overlijden, krijgt Lee de voogdij over zijn neef. Lee wordt herinnerd aan een tragisch verleden met zijn vrouw Randi in de omgeving waarin hij is opgegroeid.

Regisseur Kenneth Lonergan is vooral bekend van zijn werk als (toneel)schrijver. Zo werkte hij mee aan het scenario van Martin Scorsese’s Gangs of New York en kreeg hij een Oscarnominatie voor zijn eerste eigen film, You Can Count on Me, uit 2000.

Manchester by the Sea was ooit bedoeld als film met en van Matt Damon, die het verhaal uitwerkte samen met Lonergan, maar uit tijdgebrek verstek moest laten gaan.

Met Casey Affleck vond Lonergan een uitstekende vervanger: "Affleck levert een knappe acteerprestatie, eentje die al rondgaat als kanshebber voor een gouden beeldje", schrijft Vanity Fair. In januari werd deze voorspelling al verzilverd met een Golden Globe.

★★★★★ Parool
"Formidabel... Dit is geen film, dit is opera."

★★★★ de Volkskrant
"zelden viel er zo veel te lachen in een loodzwaar drama... Onvergetelijk."

★★★★ VPRO Cinema
"Affleck maakt diepe indruk met zijn ingehouden hoofdrol."

Kijk de Trailer

La La Land:

14 nominaties (record!), 6 gewonnen
winnaar 'Beste Actrice': Emma Stone
winnaar 'Beste Regie': Damien Chazelle
winnaar 'Beste Filmmuziek': Justin Hurwitz
winnaar 'Beste Filmsong': "City of Stars"
winnaar 'Beste Productieontwep'
winnaar 'Beste Cinematografie'


In deze hedendaagse variant op de klassieke Hollywood-musical vallen twee matig succesvolle artiesten na enige strubbelingen voor elkaar. Hun succes dreigt hen echter weer uit elkaar te drijven. Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone dragen La La Land als een eigentijdse Fred Astaire en Ginger Rogers.

Door de critici werd La la Land al omschreven als "A musical masterpiece", "Glorious", "Something extraordinairy" en "Incredible".

Sebastian, een eigenzinnige jazzpianist, komt niet aan de bak vanwege zijn principes. Hij doet nooit concessies aan de smaak van het publiek en speelt uitsluitend wat hij wil. Mia droomt van een carrière als filmactrice, maar ondanks talloze audities blijft ze koffiejuffrouw bij Warner Bros. Ze ontmoeten elkaar, moeten eerst niets van elkaar hebben, maar ontdekken gaandeweg dat ze voor elkaar zijn voorbestemd. Als ze dan ook nog beiden succes krijgen, komt hun relatie in gevaar.

La La Land werd geregisseerd door Damien Chazelle, die twee jaar geleden succes had met met de jazzfilm Whiplash. J.K. Simmons, die een Oscar won voor zijn rol in Whiplash, keert weer terug en zanger John Legend maakt zijn opwachting in een muzikale bijrol.

La La Land is geworteld in het verleden zonder te ontaarden in nostalgisch gezwijmel. Voer voor romantici!

★★★★★ NRC
"Vlak voor het einde van het jaar krijgen we met La La Land nog een uitsmijter van jewelste, eentje die het hele filmjaar op z’n kop zet."

★★★★★ Parool
"Een liefdesbetuiging aan free jazz, aan musicals als Les Parapluies de Cherbourg en Singin' in the Rain, en aan de film in het algemeen."

★★★★★ de Filmkrant
Chazelles van het scherm spattende La La Land is de eerste authentieke Hollywoodmusical in tijden.

★★★★★ AD
"Ook wie niet per se van filmmusicals houdt, zal zeker ingepakt worden door La La Land."

★★★★★ Trouw
"Dit is Hollywood op z'n best: wervelend vermaak dat vrolijk verwijst naar zijn eigen rijke geschiedenis."

★★★★★ De Telegraaf
"Met een beetje filmmagie die ook het onmogelijke mogelijk maakt, zingen en dansen zij zich in La La Land los van die alledaagse werkelijkheid. Op een schaamteloos romantische, licht weemoedige, maar vooral ook buitengewoon hartveroverende manier."

★★★★ de Volkskrant
"Een goede musical tilt je op en haalt je tijdelijk uit de echte wereld van onontkoombare treurnis en dagelijkse dompers. La La Land slaagt daar glorieus in."

Kijk de Trailer

The Salesman:
1 nominatie, 1 gewonnen
winnaar 'Beste Buitenlandse Film'

Met films als A Seperation en Le passé heeft de Iraanse regisseur Asghar Farhadi bewezen tot de internationale top van filmmakers te behoren. Zijn nieuweling, het in Cannes met twee prijzen bekroonde The Salesman, is een verder bewijs van zijn vakmanschap. Een film waarin hij realisme koppelt aan suspense à la Hitchcock, wat resulteert in bijzondere schets van het hedendaagse Iran.

Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken.

Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emads zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

The Salesman werd in Cannes bekroond voor Beste scenario en Beste acteur (Shahab Hosseini) en won de publieksprijs op het World Cinema Amsterdam Festival.

Regisseur Ashgar Farhadi komt na A Separation(Winnaar van Gouden Beer, Oscar en Golden Globe) en Le passé met een zowel ingetogen als spannend drama dat het hedendaagse Iran een spiegel voorhoudt, en zich afvraagt wat wraak is.

★★★★ NRC Handelsblad
"briljant... sociale chemie voor gevorderden"

★★★★ het Parool
"een vernuftig kat-en-muisspel... grandioze finale"

★★★★ de Volkskrant
"Het zijn de kleinste dingen die The Salesman soms onwerkelijk spannend maken."

★★★★ VPRO Cinema
"aangrijpend drama over morele dilemma's"

Kijk de Trailer

Aanvang: 13.00 uur
Entree: €7,50 per film
Passe partout: €15,-
Reserveren: Reserveringsknop, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of kaarten aan de zaal
Geef bij de reservering onder notities aan of u wilt reserveren voor een afzonderlijke film of een passe partout.