Gustav Klimt

Lezing
Datum: vr 22 mrt 2019 14:00

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het van Gogh museum in Amsterdam geeft Eva van Leeuwen een lezing over de bijzondere kunstenaar Gustav Klimt en het bruisende Wenen ten tijde van de belle epoque.

Opgeleid en begonnen als academisch kunstschilder, geliefd ook als portrettist van de hogere klassen, brak Klimt halverwege zijn leven radicaal met het traditionele, op zoek naar vernieuwing. Als belangrijkste initiatiefnemer van de Secession-beweging, koos hij voor een volsterkt persoonlijke en geheel eigen stijl, die een synthese was van een veelheid aan invloeden, zoals de decoratieve kunst, de Japanse Prentkunst, de esthetische kunst van de Prerafaëlieten en de symbolistische kunst, onder andere van de Nederlander Jan Toorop en de Belg Fernand Khnopff. Zo schiep hij een ultiem persoonlijke esthetische schoonheid, verwant aan de jugendstil, maar welbeschouwd in geen enkele stroming duidelijk in te delen.

Bekende schilderijen van zijn hand zijn o.a. “de kus” en “portret van Adele Bloch- Bauer” Het laatste schilderij was onderwerp in de film “Woman in Gold”

Deze lezing kan alleen worden gehouden bij voldoende belangstelling. Wij vragen u dan ook vooraf te reserveren. 2 dagen voor aanvang vermelden wij of de lezing wel of niet doorgaat.

Aanvang: 14.00 uur
Entree: €14,- (incl. koffie of thee)
Reserveren: Reserveringsknop of kaarten aan de zaal.

 

UA-64304369-1